بزرگترین فروشگاه آنلاین تجهیزات و ابزارآلات صنعتی، برق، اتوماسیون و لوازم خانگی
مخزن تحت فشار، Accumulator، مخزن دیافراگمی، مخزن بالشتکی، پمپ تقویت فشار آب

مخزن تحت فشار، Accumulator، مخزن دیافراگمی، مخزن بالشتکی، پمپ تقویت فشار آب

نویسنده : 04مهر1400

زمان مورد نیاز برای مطالعه: 5 دقيقه

نحوه محاسبه و انتخاب مخازن تحت فشار آب:

برای طراحی سيستم هاي خاص آبرسانی مانند ساختمان های بلند مرتبه، شهرك های مسكونی و صنعتی، ساختمان هائی كه دسترسی به شبكه آب شهری ندارند و ساير موارد  مشابه، جهت تامین آب بایستی مخزن ذخيره آب پيش بينی نموده و برای هد و دبی مورد نياز مصرفی از پمپ آب استفاده شود .در چنين مواقعی معمولاً دو گزينه وجود دارد:

گزینه اول استفاده از سيستم پمپاژ و مخزن هوائي (در ارتفاع) است كه در اين روش پمپ ها در فواصل زمانی بسته به مصرف روشن شده و مخزن هوائی را پر می كنند و آب از مخزن هوائی بواسطه نيروی ثقل به نقاط مصرف جاری می شود .در اين سيستم پمپ ها فرمان روشن يا خاموش شدن خود را از يك يا چند كنترل كننده سطح )Level Control( نصب شده در مخزن هوائی دريافت می كنند.

مواردی بعلت محدوديت های اجرائی مانند عدم امكان استقرار مخزن هوائی در بام ساختمان و نیز به علت وزن قابل توجه و محدوديت های سازه ای، كوچك شدن حجم مورد نیاز مخزن هوائی در شهرك های كوچك و همچنین عدم توجيه اقتصادی نصب چنين مخازنی و ساير محدوديت ها، امكان اجراي گزينه اول وجود ندارد.

روشن است كه استفاده مستقيم از پمپ نيز در موارد فوق منطقی نیست .زيرا اولاً روشن و خاموش شدن پی در پی پمپ بر اثر تغييرات لحظه ای مصرف آب موجب افزایش حرارت و تلفات و همچنین كاهش عمر مفيد موتور و استهلاك زود هنگام آن شده ضمن اينكه ايجاد ضربه قوچ در شبكه لوله كشی و تغيير فشارهای ناگهانی و نامناسب در مبادی مصرف، از ديگر تبعات آن می باشد. در چنين مواردی به عنوان يك روش قدیمی و کار آمد استفاده از مخازن تحت فشار را دردستور كار قرار می گیرد.

منبع تحت فشار به مخازنی گفته می شود  كه در آنها با استفاده از فشار هوای متراكم ذخیره شده داخل مخزن سطح آب بين بالایی و پایینی مخزن در داخل یک ممبران یا دیافراگم منعطف (الاستیک)تغيير می كند. برای مطالعه جزئیات بیشتر می توانید به مقاله منبع تحت فشار چیست، مراجعه کنید.

 

همانگونه كه در اين شكل بالا مشخص است قسمت فوقاني مخزن با هوایی فشرده انباشته شده .آب مصرفی توسط يك لوله از سيستم پمپاژ وارد تیوب لاستیکی مخزن شده و باعث افزایش حجم تیوب و از طرفی موجب کاهش حجم بخش خالی از آّب مخزن که از هوای فشرده پر شده می شود و این مساوی خواهد بود با افزایش فشار هوا در این بخش این افزایش فشار توسط تیوب لاستیکی یا همان دیافراگم به آب داخل دیافراگم اعمال شده و فشار آب محبوس در دیافراگم را افزایش می دهد. تا زمانی که پمپاژ ادامه دارد این فشار رو به افزایش است با  قراردادن یک کلید عمل کننده با فشار و تنظیم آن روی عددی مشخص با رسیدن فشار به حد مشخص تنظیم شده پمپ از مدار خارج شده و افزایش فشار متوقف می شود. با شروع مصرف آب از سیستم آب ذخیره شده در مخزن به دلیل بالا بودن فشار شروع به خروج از مخزن کرده و کاهش فشار را جبران می کند این خروج آب از مخزن تا زمانی که محدوده پایینی تنظم کلید عمل کننده با فشار عبور نکند ادامه خواهد یافت در پس از کلید عمل کرده  مجددا پمپ وارد مدار می شود و کاهش فشار ناشی از مصرف آب را جبران می کند . 


انواع  مخزن تحت فشار بر اساس ساختار داخلی:

  • 1 – دارای بالشتک لاستیکی
  • 2 – دیافراگمی
  • 3 - دیافراگمی دوبل
  • 4- تانک کامپوزیتی
  • 5 - دیافراگمی بدون امکان  تعویض دیافراگم

مخازن تحت فشار همچنین در دو نوع ایستاده یا عمودی و نوع افقی وجود دارد. این مخازن را می توان در ظرفیت های 8 تا 5000 لیتر تهیه نمود .

  • برای رنج های مختلف فشار این مخازن در بازار وجود دارد. این فشار ها شامل 6 – 8.6 – 10- 16 – 25 بار است که بسته به نوع سیستم و شکل طراحی می توان از آنها استفاده نمود. این مخازن همچنین بر اساس محدوده حرارتی به سه گروه 50 – 70 – 90 درجه سانتی گراد دسته بندی می شوند.
  •  بدنه مخزن از موادی  ساخته شده مانند: روق فولادی کم کربن، فایبر گلاس، رزین اپوکسی و کامپزیت ها
  • جنس دیافراگم یا بالشتک از موتدی مانند: بوتیل ، لاستیک EPDM  
  • فلنج و اتصلات از جنس: فولاد ضد زنگ استنلس استیل، پی وی سی، فولاد با کربن کم
  • ولو هوا : فولادی / برنج

بسته نوع کار و شرایط محیطی باید در انتخاب مخزن به موارد فوق توجه داشت.


مطالعه بیشتر:


تعیین اندازه و ظرفیت مخزن:


برای مخازن زیر 450 لیتر:

از منحنی های زیر استفاده می شود. در مورد منحنی ها باید به نکات یزر توجه نمود. در واقع منحنی ها بر اساس پارامتر های زیر تهیه شده است:

  • محدوده اختلاف فشار: 1 bar
  • تعداد روشن /خاموش شدن پمپ: 20 مرتبه در ساعت
  • ثابت شارژ فشار اولیه: 0.9 


برای مخازن بالای 450 لیتر:

جهت مخازن بالای 450 لیتر با توجه به دیاگرام و فرمول زیر ظرفیت مخزن محاسبه خواهد شد .

 

فرمول محاسبه ظرفیت مخزن :

که در آن :

V0 = ظرفیت مخزن (لیتر)

VL = حجم هوای داخل مخزن (لیتر)

VV = حجم آب داخل مخزن(لیتر)

Qs = دبی خروجی اصلی

P1 = فشار استارت پمپ

P2 = فشار استاپ پمپ

P0 = فشار تزریق شده به مخزن

Qp = دبی پمپ

Qt = فلو فشار مخزن

N = ماکزیمم دفعات روشن خاموش شدن پمپ است.


برای دریافت اطلاعات بیشتر در خصوص مشخصات فنی و دریافت مشاوره خرید و استعلام قیمت به فروشگاه ویدفکتور مراجعه فرمایید:

نظر خود را ارسال کنید

محبوب ترین ها

پمپ آب جتی چیست و چگونه کار میکند؟

نویسنده:

30شهریور1400

چگونه یک پمپ آب خوب بخریم؟

نویسنده:

31شهریور1400

021-22683706 تماس
تماس
بالا