کولر آبی
با گرم شدن هوا در فصل تابستان مردم به دنبال این هستند که هوای محیط کار یا زندگی خود را خنک کنند. از قدیمی ترین و پرکاربردترین دستگاه های سرمایش کولر آبی است. این دستگاه سرمایشی که یک خنک کننده تبخیری است عمل خنک سازی محیط را به وسیله تبخیر یک مایع سیال که معمولا آب است انجام می دهد.
کارایی کولر آبی
کولر آبی برای کارایی بهتر در هوای هر چه گرم تر به آب بیشتری برای تبخیر نیاز دارد و به طور کلی اگر آب بیشتری در هنگام کار در چرخش باشد قدرت خنک کنندگی آن بیشتر می شود. همانطور که اشاره شد کولر آب قدیمی ترین دستگاه خنک سازی هوا است و سرمایش تبخیری که یک روش بسیار قدیمی است به 3 روش انجام می گیرد.
روش سرمایش تبخیری مستقیم: با شروع به کار تبخیر به روش مستقیم دمای آب موجود کاهش پیدا می کند.
روش سرمایش تبخیری غیر مستقیم: در این روش سرمایش تبخیری در یک مبدل حرارتی انجام می شود و مقدار رطوبت تغییری نمی کند، درست بر عکس روش مستقیم.
روش سرمایش تبخیری مختلط: این روش ترکیب روش مستقیم و غیر مستقیم است و با دستگاه های مکانیکی انجام می شود.
اجزای تشکیل دهنده کولر آبی
کولر آبی از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در ادامه به بررسی اجزای تشکیل دهنده آن می پردازیم.
بدنه و کف کولر آبی
کولر آبی از یک بدنه مکعبی شکل تشکیل شده و لازم است که کف و دیواره های آن مستحکم باشد تا بتواند در دراز مدت دوام بالایی داشته باشد و در مقابل تغییرات، شرایط آب و هوایی مختلف، خوردگی آب و پوسیدگی مقاوم باشد.
دیواره های پوشالی و یا سلولزی
اتاقک کولر آبی از سه یا چهار دیواره متحرک که پوشال یا پد سلولزی در آن قرار گرفته شده و یک دیوار متحرک که به کانال اصلی کولر وصل شده است، تشکیل شده است.
پوشال ها رشته های نازک چوبی هستند که به طور ثابت در بسته هایی توری قرار گرفته اند.
پمپ آب کولر
از مهم ترین اجزایموجود در کولر آبی پمپ کولر است که عمل مکیدن آب از تشتک کف کولر به بالای دیواره های کولرکه محل قرار گیری پوشال ها یا پد سلولوزی است را انجام می دهد. در کولر های آبی برای جلوگیری از ورود تکه های پوشال به پمپ آب، آن را درون یک محفظه توری شکل قرار داده اند.
موتور
الکتروموتور کولر آبی دارای دو سرعت کند و تند است و هر چه قدرت آن بالاتر باشد در هنگام کار میزان مصرف برق کولر نیز افزایش پیدا می کند.
تسمه موتور
یاتاقان و پره های فن
یاتاقان و پره های فن اگر محل اتصال مناسبی نداشته باشند، باعث ارتعاش و لرزش دیواره های کولر آبی می شوند و قدرت قابل توجهی از موتور را به هدر می دهند. پس نصب درست آن ها بسیار حائز اهمیت است.
نحوه کارکرد کولر های آبی
همانطور که گفتیم عمل خنک سازی در کولر های آبی به وسیله تبخیر آب انجام می شود. کولر های آبی به این صورت کار می کنند که با انتقال آب به درون کولر الکتروپمپ، آب را به درون تشتک عبور می دهد و آب بر روی پوشال های کولر قرار می گیرد. پوشال ها با آب خیس می شوند، در این میان فن شروع به کار می کند و هوای گرم بیرون را به داخل کولر هدایت می کنند، هوای گرم با برخورد به پوشال ها آب موجود در پوشال ها را تبخیر کرده و به هوای خنک تبدیل می کند. سپس این هوای سرد با حرکت به سمت کانال کولر حرکت کرده و وارد سالن می شود.
از این وسیله ی سرمایشی در مناطق خشک استفاده می شود و از آن در مناطق شرجی استفاده نمی شود، زیرا به کولر آبی فشار زیادی وارد می شود. به طور کلی این محصول در مناطق شمال و جنوب کشور استفاده ای ندارد.
انواع کولر های آبی
کولرهای آبی به طور کلی به دو دسته اصلی تقسیم می شوند. کولر های ثابت و کولر های متحرک یا قابل حمل.
کولر های ثابت:
همینطور که از نامشان پیداست این کولر ها به طور ثابت در یک مکان قرار می گیرند، ابعاد بزرگتر و ظرفیت بیشتری دارند. و نصب آن ها نیاز به کانال کشی دارد.
کولرهای متحرک:
این کولر آبی قابلیت نصب در هر مکانی را دارد و می تواند تنها با اتصال آب و برق کار کند. همانطور که از نامش پیداست قابل حمل است و ظرفیت کمتری نسبت به کولرهای ثابت دارد.
کولر های سلولزی:
این نوع کولر آبی تنها تفاوتی که با کولر های قدیمی دارد نوع پوشش دیواره های آن یا نوع پوشال آن است که در آن از پد های سلولزی به جای پوشال های سنتی استفاده شده است.